Sommarfesten och att framkalla foton

pojke kollar ut genom fönstret med festglasögon

Idag har jag skickat iväg lite fotografier för framkallning och sedermera montering i våra fotoalbum. Bland annat dessa i inlägget, från den legendariska och mysiga sommarfesten då jag, Lech och Ivan gick hem med mamma för att sova vid 3 på natten. 🙂

barn på fest

(Jag saknar dem !)

Vi hade på oss larviga diadem och glasögon, åt massa god mat (barnen åt väl uppskattningsvis 40 kg snacks alltogether), och vi spelade spel och hade det allmänt fint. Jag blandade till lite för mycket av min bästa sangria (det receptet får jag skriva här nästa gång jag ska blanda den, den är så god!).

min bästa sangria
En mycket god och somrig sangria

Jag pratade med Sandra igår, som på Facetime såg att jag samtidigt höll på att sätta in foton i ett av våra album. Hon pratade om att de bara har ett enda stort kaos av mobilbilder – som nog de allra flesta har – och att de skulle försöka organisera upp det i datumordning någon gång framöver, så att man lättare kan gå in och kolla på det man vill. Nu ska jag inte dissa den idén – det kan ju absolut inte skada – men helt ärligt; hur ofta öppnar man någon himla mapp på datorn tillsammans och tittar på bilder, även om de ligger i en perfekt datumordning? Vänta inte på den där dagen då du ska ta tag i kaoset – så länge du har några fotografier på ditt liv utskrivna så är det bättre än inga alls. (Hårddiskar kan krascha, och molnlagring är inte heller riskfritt om vi bortser från att man ju för tusan aldrig kollar på dem!). När du väl har kommit igång så är det också lättare att få ordning i röran pö om pö.

svartvitt porträtt på kvinna

Jag känner själv också att jag har det hyfsat kaosigt – med alla tusentals bilder från systemkameran och mobilerna – men jag har kommit en bit på väg och vi har iallafall flera familjealbum, även om de inte är kompletta och ett ständigt work in progress. (Jag använder Project Life album då jag har så mycket foton och vill kunna ha även mindre storlekar än standard 10×15 cm insatt).

sommarfest

Just till mobilbilder – om du har en iPhone, kanske Android också men det kan jag inte så mycket om – så har programmet Bilder jättebra hjälpmedel; du kan till exempel göra som jag och skapa “Smarta album” på foton tagna under en viss tidsperiod. Sedan kan du klicka igenom fotona och betygsätta, och sedan filtrera på att endast visa de du har gett ett högt betyg; och det är dessa du drar iväg till framkallning.

Framkallade bilder – även om de inte är tekniskt perfekta – är alltid bättre än digitala. Dra iväg en beställning snart och börja njuta av dina familjebilder annat än på en dataskärm! 🙂

springer på väg

leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *